Voorwoord 2014

Voorwoord

Hoedt u voor mensen met één idee

- C. Buddingh’

Dit boek presenteert de beste ideeën van 2014.

Aan meer dan 100 mannen en vrouwen, denkers, schrijvers, kunstenaars, ondernemers en wetenschappers van alle Nederlandse en Vlaamse universiteiten en van bijna alle faculteiten is gevraagd wat zij het beste idee van 2014 vonden.

Het is een bonte verzameling geworden. Duurzaamheid is een belangrijk thema, ziekte houdt ons bezig, de economie en de maatschappij veranderen. Doorbraken op het gebied van technologie en technische wetenschappen buitelen over elkaar heen. Er zijn gelukkig ook mensen die de nodige tegengeluiden geven. Dit jaar is er bovendien ruimte voor ideeën uit het bedrijfsleven: bij NXP, Shell, ING en KPN wordt veel gedacht. België is beter vertegenwoordigd dan vorig jaar.

We kunnen bijna niet anders dan optimistisch zijn als we een overzicht verkrijgen van de hoeveelheid goede en sterke ideeën die hier te lezen zijn. We zijn een bezig volkje en we komen ergens. Internationaal behoren we tot de rijkste landen ter wereld met de beste universiteiten en het beste leefklimaat. We zijn het aan onszelf verplicht om ons dat goed te realiseren. Dat lukt als je dit boek leest.

Alle bijdragen staan weer op de (vernieuwde) website: www.uitgeverijdewereld.nl, alwaar ze zullen blijven staan. Ook de bijdragen van vorig jaar zijn en blijven te zien.

Ik wens u veel plezier met dit ideeënrijke boek.

Jos Baijens, samensteller

11