Organen op bestelling

Wearables, ze zijn leuk, handig en ze beloven ons veel op het gebied van onze gezondheid. Zeker in 2014 waren ze een hot topic, met als hoogtepunt de Apple Watch, die onder andere je hartslag meet. Naast het feit dat dit een intieme connectie tussen mensen mogelijk maakt doordat je een weergave van je hartslag kunt versturen, zou dit horloge in potentie (met wat extra sensoren) je ook kunnen waarschuwen dat je een hartaanval krijgt of dat je een ernstige leveraandoening hebt.

Als je lever niet meer functioneert, moet deze vervangen worden. Samen met 120.000 andere mensen kom je op een wachtlijst te staan voor een transplantatie. Naar schatting zouden er zelfs 900.000 levens gered kunnen worden met een preventieve transplantatie. Veel mensen halen het einde van de wachttijd niet, omdat er slechts een schamele 26.500 organen beschikbaar komen per jaar (dit zijn cijfers van 2013 uit de Verenigde Staten).

De Singularity University, mede opgericht door NASA en Google, lanceerde begin dit jaar een nieuwe non-profitorganisatie die dit probleem wil en kan oplossen: The Organ Preservation Alliance, onderdeel van New Organ. Deze club uiterst intelligente ingenieurs hebben de eerste stapjes gezet in het opzetten van een bibliotheek voor organen, ook wel Organ Banking genoemd. Ze willen stamcellen afnemen van kinderen, waarmee ze organen kweken die ze daarna opslaan in een grote koelcel.

Stel je voor: je Apple Watch geeft een push message dat je rechternier binnen nu en een half jaar zo ziek wordt dat je er door kan overlijden. Je kijkt in je agenda en ziet dat je over een maand een week vrij bent. Een afspraak met de chirurg is gemaakt en The Organ Preservation Alliance zorgt ervoor dat jouw nieuwe nier over een maand klaar ligt in de operatiekamer. Je hoeft nooit meer te wachten!

Enerzijds is dit erg mooi, omdat er geen afhankelijkheid is van mensen die hun organen ter beschikking stellen, anderzijds is het beangstigend omdat dit het ‘leven’ en het ‘lichaam’ in een heel nieuw perspectief plaatst. Roken is niet meer dodelijk: je longen worden vervangen. Heb je levercirrose door het vele drinken? Geen probleem: je bestelt een nieuwe lever. Het lichaam wordt dan echt een gebruiksobject dat het leven mogelijk maakt. Dit zouden de eerste stappen kunnen zijn naar een echt hedonistische levensstijl, zonder gevolgen.

 

 

Marco van Beers is een (industrial) designer met een fascinatie voor de sociale impact van technologie. Met behulp van zijn ontwerpen onderzoekt hij hoe technologie iets poëtisch, intiems en emotioneels kan zijn. Hij is uitgeroepen tot een van de twintig jonge design talenten van 2013.