Opsporen van diabetes met netvlies laserscans

Diabetes is in China een enorm probleem. Een zeer snelle verandering van lifestyle en een genetische component, maken dat op dit moment zo’n 9.8% van de Chinese bevolking diabetes heeft. Dit is een ernstige chronische ziekte, waarbij o.a. de bloedvaten gaan lekken. Vaak treden pas na jaren de eerste (ernstige) verschijnselen op. Velen (geschat 1/3) weten niet dat ze diabetes hebben. Het is één van de voornaamste oorzaken van nieuwe blindheid. De kosten van de ziekte op deze schaal zijn gigantisch. Omdat vroege detectie de ziekte in de kiem kan smoren, kan dat enorme besparingen opleveren.

Bloedvaten, ook zeer kleine, zijn uitstekend te zien op het netvlies met een hoog-resolutie camera, waarna automatische analyse van de micro-vasculatuur kan plaatsvinden (kromming, vernauwing, micro-bloedingen etc.). Het netvlies is breinweefsel, dus we kijken rechtstreeks naar de bloedvaatjes van het brein. Zo’n opname maken is ook goedkoop en snel. Een slim idee van i-Optics BV te Den Haag is om het netvlies te scannen met een groene laser die precies de complementaire kleur gebruikt van het rood van hemoglobine in het bloed. Dit geeft een hoog-contrast beeld.

De Technische Universiteit Eindhoven en Northeastern University in Shenyang zijn te hulp geroepen om een grootschalige screening naar diabetisch ooglijden in Noord-Oost China te helpen uitvoeren, in samenwerking met het grote oogheelkundig instituut He Shi, waarbij uiteindelijk 24 miljoen mensen zullen worden gescand. De beide universiteiten verzorgen de automatische analysesoftware. Hierbij wordt gebruik gemaakt van moderne beeldverwerkingsalgoritmen, krachtige patroonherkennings-technieken, en cloud computing.

De ontwikkelde beeldanalysesoftware wordt nu gevalideerd met diabetespatiënten, waarbij alle diabetische metadata (bloedwaarden, geneesmiddelgebruik, duur van de ziekte etc.) ook wordt gebruikt. Uiteindelijk kunnen meer ziekten dan diabetische retinopathie (afwijkingen door diabetes in het netvlies) worden gediagnostiseerd, zoals glaucoom en macula degeneratie.

Deze van het visueel systeem afgekeken analysemethoden inzetten voor de voorkoming van blindheid is echt vision for vision.

 

 

Prof. Bart ter Haar Romeny (1952) is zowel hoogleraar Biomedische Beeldanalyse aan de TU Eindhoven, als aan Northeastern University in Shenyang, China. Zijn interesse gaat uit naar het begrijpen en modelleren van de visuele functie in het brein, en deze uit te buiten in medische toepassingen, met name computerondersteunde diagnose.