Elke dag een aspirientje tegen kanker

Genetisch onderzoek heeft de laatste jaren veel nieuws opgeleverd: nieuwe oorzaken en nieuwe laboratoriumtechnieken. Er zijn veel subsidiegelden en er is veel aandacht in de media. Alsof alles genetisch zou zijn… Het nature-nurture debat werd geregeld in herinnering geroepen: niet alles is genetisch, sommige dingen komen door de omgevingsfactoren, en nog vaker werken genen en omgevingsfactoren samen.

Genetici hadden al een tijdje belangstelling voor aspirine. Mensen met erfelijke vormen van darmkanker door het Lynch-syndroom bleken veel minder vaak kanker te ontwikkelen als ze dagelijks aspirine slikten. Als deze mensen met een groot risico op kanker het meer dan twee jaar volhielden om dagelijks 600 mg aspirine te slikken, halveerde hun kankerrisico. In veel landen werd al aangeraden dat mensen uit families met het Lynch-syndroom geregeld coloscopie ondergaan. Als er dan een tumor ontstaat, zou je hem snel kunnen verwijderen, maar "chemopreventie" met aspirine lijkt daarnaast toch wel een zeer aantrekkelijke mogelijkheid.

In augustus 2014 verscheen een overzicht van de literatuur over aspirine en kanker. De conclusie luidt dat voor mensen van 50 tot 65 jaar dagelijks aspirinegebruik meer voordelen dan nadelen oplevert. De doseringen waren lager: 75 tot 325 mg/dag. Een nadeel van aspirine is een grotere kans op bloedingen, bijvoorbeeld maagbloedingen, vooral op hogere leeftijd. Een voordeel van aspirine is dat het ook de kans op beroerte en hartinfarct verlaagt. En wat u al wist: dat het pijn bestrijdt.

Niet meer een hoog-risicobenadering dus, waarbij alleen mensen met een verhoogd risico het advies zouden krijgen dagelijks aspirine te slikken, maar de hele bevolking tussen 50 en 65 jaar profiteert hiervan. Wel is het advies om eerst uw huisarts te raadplegen met de vraag of u een verhoogd bloedingsrisico zou hebben. Bovendien zou er meer wetenschappelijk onderzoek gedaan moeten worden.

Het onderzoek naar de oorzaken van kanker heeft veel dure geneesmiddelen opgeleverd, maar nu blijkt een goedkoop middeltje een aanzienlijke bijdrage aan de kankerpreventie te kunnen leveren!

Burn J. et al. Long-term effect of aspirin on cancer risk in carriers of hereditary colorectal cancer: an analysis from the CAPP2 randomised controlled trial. Lancet. 2011;378:2081-7.
Cuzick J. et al. Estimates of benefits and harms of prophylactic use of aspirin in the general population. Ann Oncol (2014) doi: 10.1093/annonc/mdu225
Dagelijks aspirine helpt tegen kanker. Metro 8 augustus 2014.
Martina Cornel, hoogleraar Community Genetics & Public Health Genomics, VUmc Amsterdam