Cybercouture: je mobieltje opladen met je jurk

Je mobieltje opladen met de zonne-energie uit je jurk: klinkt dat niet als een droom? Nooit meer een lege telefoon als je onderweg bent; het is ecologisch verantwoord; en je ziet er ook nog fantastisch uit. Dit is geen droom, want het kan al: modeontwerpster Pauline van Dongen heeft afgelopen jaar de Wearable Solar Dress ontworpen, een prachtig vormgegeven jurk met zonnecellen waarmee je apparaten kan opladen. Dit is een voorbeeld van ‘modieuze technologie’, of ‘cybercouture’ zoals ik het graag noem. Cybercouture verwijst naar diverse soorten technologie die in het garen, in de stof of in een kledingstuk zijn verwerkt. Van software tot elektronica, van biologisch gekweekt materieel tot nanotechnologie, en van zonnecellen tot 3D-printen: het valt allemaal onder modieuze technologie. Nu wordt dat soort kleding nog erg gedomineerd door de technologie en nog weinig door de mode. Maar als cybercouture het wil maken op straat of in de winkel dan volstaat een technisch hoogstandje niet, maar moet het ook draagbaar zijn en goed staan. En dat is wat Pauline van Dongen doet. Zij maakt technologische ontwerpen prettig draagbaar én fraai modieus.

De vormgeving van de Wearable Solar Dress is geïnspireerd op de technologie: toen Pauline van Dongen de gelaagde constructie van de zonnecellen zag, ontwierp ze een gelaagd kledingstuk van leer met modules voor de dunne flexibele strips met zonnecellen. Dit was ook een praktische oplossing, omdat de zonnecellen niet genaaid kunnen worden en bovendien aan de binnenkant verbonden zijn met dunne elektrische bedrading. De modules kunnen opengevouwen worden om ze aan het licht bloot te stellen, of dichtgevouwen als dat niet nodig is. Twee uur licht per dag geeft voldoende energie om je mobieltje op te laden.

Cybercouture is een vorm van slimme kleding. Een slimme jurk als de Wearable Solar Dress is niet alleen maar mooi, maar vraagt ook om een andere omgang met mode. Dit is geen fast fashion waarbij we met gemak goedkope kledingstukken kopen om ze een seizoen later weer van de hand te doen. Duurzaamheid is verweven met het ontwerp: niet alleen geeft de jurk letterlijk energie, maar het ontwerp roept ook op tot duurzaam gedrag dat verspilling tegengaat. Cybercouture opent een toekomst waarin we zorgvuldiger omgaan met de kleren die we op onze huid dragen. De Wearable Solar Dress is een jurk om te koesteren, voor nu en in de toekomst.

 

 

 

Prof. dr. Anneke Smelik is hoogleraar Visuele Cultuur aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. Zij publiceert over identiteit, lichaam en technologie in beeldcultuur. Haar meest recente boek in het Nederlands is getiteld Ik, cyborg. De mens-machine in populaire cultuur. Zij leidt een interdisciplinair onderzoek naar mode: "Crafting Wearables; Fashionable Technology", gesubsidieerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. http://www.annekesmelik.nl