Vooruitgang bij de behandeling van kanker

Wat zou het mooi zijn als we over twintig jaar niet meer aan kanker hoeven te overlijden. Vooraanstaande wetenschappers hebben dat voorspeld, anderen denken dat we al blij mogen zijn als we van 50% overleving nu naar 75% gaan. Het geeft wel aan dat we hoopvol zijn dat er de komende tijd echt vooruitgang geboekt gaat worden. 

Hoewel kanker voor een deel te voorkomen is (niet roken, geen overgewicht), is het krijgen van kanker vaak domme pech. En dan wil je zo goed mogelijk behandeld worden. Dan wil je dat jij die patiënt bent die het veel beter doet dan de statistieken voorspellen. 

Kanker is heel goed te genezen als een chirurg de tumor kan weghalen, maar vaak zit de tumor verspreid over het hele lichaam (uitzaaiingen) en dan kunnen we alleen nog maar behandelen met medicijnen: chemotherapie. In Nederland worden patiënten met kanker over het algemeen behandeld volgens standaard protocollen:  one size fits all. De schatting is dat maar een klein deel van de patiënten echt baat heeft bij een dergelijke zware behandeling. Alleen kunnen we niet voorspellen bij wie het wel en bij wie het niet werkt. Daarnaast komen er steeds nieuwe medicijnen op de markt, medicijnen waar vaak maar een kleine groep patiënten baat bij heeft. Maar wie wel en wie niet? 

Wat zou het geweldig zijn als we dat zouden kunnen voorspellen; als we een keuze zouden kunnen maken uit verschillende behandelmethoden op basis van een diagnostische test.

Recent is in Nederland, met geld van onder meer KWF kankerbestrijding, een nieuwe methode ontwikkeld waardoor het mogelijk is een stukje van een kankergezwel buiten het lichaam te laten groeien. Deze “tumor-organoiden” kan je dan gebruiken om te bepalen voor welk medicijn jouw kanker gevoelig is. 

Een stap verder is dat we niet alleen bestaande medicijnen hoeven te testen, maar ook nieuwe medicijnen of nieuwe combinaties van medicijnen. Het vinden van de juiste kankermedicijnen raakt zo in een enorme versnelling. 

Is dit toekomstmuziek? Natuurlijk, de methode moet zijn nut nog bewijzen en zal eerst op kleine schaal worden toegepast, maar ik geloof er heilig in dat we hiermee een geweldige volgende stap voorwaarts kunnen maken in het behandelen van kanker.

En het is dan natuurlijk extra mooi dat zoiets in Nederland ontwikkeld wordt, met hulp van al die donateurs aan KWF kankerbestrijding en Alpe d’HuZes.