‘Superformula’

Kanker. Je hele leven verandert. Je kunt niet meer dezelfde dingen doen als vóór deze slopende ziekte. Je bent niet meer dezelfde persoon, hoe graag je dat ook zou willen. Het maakt je letterlijk kapot. 

 

Waar volwassenen oorzaken voor deze ernstige ziekte kunnen vinden in hun levensstijl (zoals roken, asbest of een zonnebank), kunnen kinderen dat niet. Bij hen ligt het niet aan de manier waarop zij leven, maar aan hun genen of (on)geluk. Het enige wat ze weten is dat ze moeten strijden tegen deze vreselijke ziekte. Maar waarom zouden ze? De chemotherapieën zijn ontzettend pijnlijk.

 

JWT Brazil, een reclamebureau, heeft in samenwerking met het A.C. Camarge Cancer Center en Warner Bros. naar een manier gezocht om kinderen te helpen om deze negatieve ervaring van de chemotherapie om te zetten naar een positieve. 

 

Dat is ‘Superformula’ geworden. ‘Superformula’ wordt gebruikt door de superhelden van de ‘Justice League’ om in soortgelijke situaties weer beter te worden. Het zieke kind krijgt deze ‘Superformula’ toegediend via een infuus, net zoals zijn superhelden. Tijdens het toedienen van deze speciale medicatie krijgen de kleine helden ook een strip, waarin te lezen is hoe de superhelden hetzelfde doormaken en langzaam weer beter worden. 

 

Eigenlijk is ‘Superformula’ niets meer dan een omhulsel voor het infuuszakje van de chemotherapie dat in de stijl van de superhelden is ontworpen. De cover is makkelijk te steriliseren en voldoet aan alle ziekenhuisstandaarden. Met een speciaal geschreven stripboek wordt het kind meegenomen in de wereld van de superhelden om zo de ervaring intenser te maken. Ook werd de hele kinderafdeling in ‘superheldenstijl’ gedesigned. De kinderen voelen zich er minder ziek door en zijn een stuk gelukkiger.

 

Dit is een prachtig voorbeeld hoe design(-thinking) de wereld van ernstig zieke kinderen kan veranderen. Het laat zien hoe simpele interventies veel waarde kunnen toevoegen in de ervaring van een ernstig zieke. 

 

En dat is precies het punt. Gezondheid is iets wat onderhevig is aan perceptie en die perceptie kunnen we veranderen. Kleine interventies, zoals ‘Superformula’, kunnen een immense impact hebben op hoe een ziekte beleefd wordt. Het is immers een vaststaand feit dat wanneer iemand zich goed voelt, hij ook eerder beter is en sneller re-integreert in de samenleving. 

We zouden daarom meer moeten gaan kijken hoe kleine, technologische toepassingen de zorg op een emotioneel vlak kunnen verbeteren. Zorg gaat namelijk niet altijd om feiten en efficiëntie. Zorg gaat over mensen.