Het beste idee wordt gewoon gedaan

‘Het beste idee’ associeer ik in eerste instantie met plannenmakerij, met ‘Grote Verhalen’ en met wereldverbeteraars. Ik zie managers die in ronkende newspeak hun ambitieuze plannen presenteren, moordende competitie tussen beleidsmakers, wetenschappers, of artiesten en burgers die ‘het beste uit zichzelf moeten halen’. Het beste idee lijkt te gaan om wat komen gaat, om wat nog niet is. Dat is gek, want hoe weten we nu of iets het beste idee is als het zich nog niet heeft bewezen?

Wat het beste idee is kunnen we alleen achteraf vaststellen, als het al gedaan is, als het iets heeft opgeleverd. Het beste idee is het idee dat er gewoon is, zonder veel tromgeroffel en grote woorden. Dat kun je niet plannen, dat gebeurt gewoon.

Het beste idee van 2013 is voor mij bijvoorbeeld de vrucht van het werk van de Rotterdamse Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR) in hun vijfentwintigjarig bestaan. Dat is niet het resultaat van een idee ontsproten uit het brein van één plannenmaker, niet van overspannen organisatiedrift, maar de optelsom van het werk van mensen die ergens in geloven en met beide benen op de grond hun werk doen. Van een belangenvereniging voor moskeeverenigingen heeft SPIOR zich ontwikkeld tot een eigentijds maatschappelijk platform dat middenin de samenleving staat en er mede vorm aan geeft. Van een doorgeefluik van deelbelangen van een achterban is het een instituut geworden dat de positie van moslims in de samenleving in brede zin aan de orde stelt, trends signaleert en rustig omgaat met de waan van de dag. Terwijl er aan de oppervlakte een storm over Rotterdam raasde (denk aan Rushdie, 9/11, Fortuyn, Leefbaar Rotterdam, Van Gogh) heeft SPIOR steeds de redelijkheid en het pragmatisme laten prevaleren. Natuurlijk moet je daar ook idealen voor hebben, natuurlijk zitten er ook plannenmakers rond SPIOR, en natuurlijk kan er nog veel worden verbeterd, maar SPIOR is wat mij betreft een voorbeeld van een good practice, een goed idee in 2013. Niet het enige, niet ‘het beste’, maar gewoon goed.