Het beste idee van 2013 ontstond in 1966

Voor het beste idee van 2013 werd het zaadje al in de jaren ‘60 geplant. We schrijven 1966 wanneer Star Trek-held Kapitein James T. Kirk in zijn ruimteschip de Enterprise een klein apparaatje bij het publiek introduceert: de tricorder. Het ding onderzoekt data, slaat ze op en analyseert ze. Natuurlijk is er ook een speciale medische tricorder waarmee Star Trek-collega Dr. McCoy in luttele seconden een patiënt van een diagnose voorziet. Even met het handzame device over een patiënt heen zwaaien, en hopla: het is zo klaar als een klontje dat de man twee geperforeerde longen heeft. Maar goed, Star Trek speelt zich dan ook af in de 23e eeuw; natuurlijk zijn er dan razendsnelle en superslimme medische scanners op zakformaat. Toch?

Wie had toen kunnen vermoeden dat dat futuristische fantasy-device zich nog geen vijftig jaar na de hersenspinsels van de makers van Star Trek al zou aandienen? Want nu is er de Scanadu Skout. De eerste échte medische tricorder. Je houdt het device tussen duim en wijsvinger, drukt het tegen je voorhoofd en het scant je temperatuur, bloeddruk, hartslag en zelfs je stressniveau. Een dokter in een doosje. 

Toegegeven: ik speel een klein beetje vals; het apparaatje moet nog op de markt komen. Maar dit jaar gooide de kleine slimmerik hoge ogen op het crowdfundingplatform Indiegogo door een recordbedrag van 1.664.375 dollar op te halen voor de ontwikkeling ervan. Daarmee heeft de Scanadu Skout dit jaar het grote publiek bereikt. En zo is het idee dat in 2013 menig nerdhart sneller deed kloppen, de belofte voor het brede publiek in de nabije toekomst geworden. 

De eerste stap naar verregaande zelfdiagnose is gezet. Dat is belangrijk! Want dan zijn we af van medische momentopnames. (Ik weet niet hoe het met u zit, maar mijn hartslag schiet namelijk al omhoog op het moment dat ik de doktersdrempel betreed.) De economische voordelen van minder ziekenhuisbezoeken laten zich raden. En last maar zeker niet least; de health-sector wordt daarmee in een klap een stuk toegankelijker voor ontwikkelingslanden. Althans, straks. Nu moet de Scanadu Skout nog rond de 200 dollar kosten.