Goed, beter, … studenten internetrecht 2013

Goed idee: door een internetpoll uit de meer dan 100 in dit boek opgenomen beste ideeën het beste idee 2013 kiezen.

Beter idee: moderne internet toegangsdiensten die voor 10 euro per maand onbeperkt toegang geven tot muziek (Spotify) en sinds september 2013 in Nederland ook films en series (Netflix) alsmede kranten en tijdschriften (eLinea). Een typische win-win situatie: groot, zeker op termijn onbeperkt aanbod voor de consument gecombineerd met inkomsten genereren via internet. Aan goede ideeën voor diensten op internet (Instagram, YouTube, Facebook, Twitter, etc.) is immers geen gebrek, maar verdienmodellen komen in de regel niet verder dan advertenties en handel in persoonsgegevens en -profielen. Vandaar: beter idee.

Beste idee: creatieve internetjuristen, studenten van de Vrije Universiteit Master Internet, Intellectuele Eigendom en ICT 2013, naar hun beste idee voor 2013 vragen. In willekeurige volgorde: 

  • In de lijn met de Ambient Intelligence droom van Philips die allerlei pasjes en sleutels wil(de) terugbrengen tot de telefoon, opperen Journée, Stoffels en Wonder het inchecken met Smartphone en OVchipcardApp, gecombineerd met internetbankieren. Het is niet zonder risico, maar zeker gemakkelijk. 
  • Lilian Edwards sprak al over Death 2.0; Meij, Mahabier en Wit suggereren een digitale kluis bij de notaris met allerlei informatie, inclusief inloggegevens van verschillende sites.
  • Auteursrecht en het rechtenbeheer is nog niet echt digiproof, dus tuigen Gijsen, De Hingh en Rekoert een eerlijk, geautomatiseerd systeem op waar het geld de strijkstok passeert en bij de muzikanten belandt, mede door via een SHAZAM-achtig apparaatje accurate afspeellijsten samen te stellen.
  • In de moderne participatiesamenleving waar het internet van dingen zorg op afstand ondersteunt, stellen Brugman, Nadorp en Wiersma een geavanceerde online agenda voor om de taken van mantelzorg en zorgaanbieders, met nadruk los van het EPD, te coördineren.
  • Klassieke media als kranten verkeren in zwaar weer, dus reiken Groenbos, Blom en Jethoe de helpende hand met een model voor interactieve, informatieve internetjournalistiek. 
  • De afdeling TLS kent drones vooral als oorlogswapen, maar naast begluren van buren (of studenten, zie YouTube.com/internetlawip) zijn ook sympathiekere toepassingen denkbaar zoals de Drone Life Saver van Evertsen, Van Zetten en Veldman, die waaghalzen tijdens zeezeilen, off piste skiën, etc. kan monitoren en desgewenst hulp inroepen.

Ik doe de circa 20 overige studenten te kort door hun ideeën niet te vermelden, maar de ruimte ontbreekt. Als het in de openingszin genoemde goede idee doorgaat, zorg ik dat ook op hen gestemd kan worden.