Evasia

Susana Cámara Leret heeft Evasia ontwikkeld. Evasia richt zich op zintuiglijk onderzoek met patiënten tussen de 15 en 25 jaar in de afkickkliniek Mistral in Den Haag. 

De patiënten moeten bij de behandeling hun levensverhalen vertellen, wat niet altijd gemakkelijk is en sterk negatieve gevoelens oproept. De “Reuk-geheugenkit” is een hulpmiddel voor het vertellen van verhalen door de verbinding te leggen tussen reuk, geheugen en emoties. Door middel van reukoefeningen worden patiënten gestimuleerd om met hun buddy in de kliniek te praten. De geuren roepen herinneringen op aan eerdere ervaringen. Doordat er geen goede of foute antwoorden zijn creëren ze een objectieve, veilige omgeving om bij iedere geur associaties te delen. 

“Verwante geesten” onderzoekt de relaties tussen patiënten, staf en hun omgeving en gaat op zoek naar andere mogelijkheden om de diensten die in Mistral aangeboden worden te verbeteren. Deze fictionele wezens zijn samen met de patiënten ontwikkeld om te reageren op hun ervaringen in de kliniek. Ze zijn middelen geworden om vertrouwen op te bouwen tijdens hun behandeling en rehabilitatie.  

 Verhaal “Verwante geesten “ 1

"Soms kun je je eigen gedachten niet horen” (Mistral-patiënt, 2013). Patiënten brengen 80% van hun tijd door in de woonkamer, die ze de meest stressvolle ruimte in Mistral vinden, vanwege de harde geluiden. Deze “Verwante geest” zendt geluid uit, binaurale tonen, één toon voor het linker- en één voor het rechteroor. Dat zorgt voor hersengolven die geassocieerd worden met creativiteit en meditatie.

 Verhaal “Verwante geesten” 2

"Ruiken zorgt ervoor dat je wilt praten" (Mistral-patiënt, 2013). Deze “Verwante geest” onderzoekt luchtmoleculen en reageert op de geur van menselijke angst of stress. Deze “Verwante geest” stoot vervolgens moleculen uit die een bepaalde menselijke geurontvanger blokkeert of versterkt. Op die manier worden gevoelens en onbewust gedrag beïnvloed.