Enkeltje Mars

Het meest idiote idee van dit jaar is het plan voor een Big-Brotherachtige tv-show waarin vier mensen op de voet worden gevolgd op hun - enkele! - reis naar Mars. De one-way-trip naar de rode planeet gaat zeven maanden duren. Stel je een krappe raket voor (en doe een reality-check bij André Kuipers) waarin twee mannen en twee vrouwen ruim een halfjaar zitten opgesloten, op weg naar een ongewisse toekomst (lees: een zekere dood), want er is no way back. De technologie om weer op te stijgen vanaf Mars bestaat namelijk niet. 

Aangenomen dat ze de landing overleven, verblijven ze daar in kleine capsules, terwijl naar buiten gaan alleen mogelijk is in een ruimtepak. Ze zijn op elkaar aangewezen, wie ernstig ziek wordt,  haalt het einde van het tv-programma niet en communiceren met de tientallen miljoenen kilometers verderop staande aarde zal altijd traag en moeizaam verlopen. Mars is een rode woestijn. Knappe jongen die daar wat eetbaars weet te verbouwen. Water is er wel, maar dat moet worden gewonnen uit de Mars-bodem. Hoe? Dat gaat een onbemande verkennermissie eerst nog even uitzoeken. Oh, en een niet onbelangrijk detail: er is in totaal zes miljard euro nodig. Het project Mars One is financieel uitdagend, praktisch vrijwel kansloos, fysiek bijna niet te doen, mentaal riskant en, in mijn ogen, ethisch onverantwoord. 

Maar voor een tv-show geeft dat allemaal niet. Mooi juist: mensen in beeld die de uitputting nabij zijn, elkaar na een tijdje niet meer kunnen luchten of zien, of nog beter: ziek worden en langzaam doodgaan. Misschien gaat het al mis bij de landing! Gegarandeerd een kijkcijferhit, niks meer aan doen, gaan met die raket. Tenzij het Commissariaat voor de Media, de Raad voor de Journalistiek of de rechter alsnog ingrijpt.

Bespottelijk idee dus. Of toch niet? Medio augustus hadden zich wereldwijd al 160.000 mensen aangemeld voor het enkeltje Mars. Onder hen zijn ook 1200 Nederlanders, die er 25 euro voor overhadden om de voorrondes te bereiken. De komende twee jaar wordt een aantal groepjes van vier personen geselecteerd. Deze pioniers-in-opleiding ondergaan een zevenjarig test- en trainingsprogramma, voordat de eerste vier uitverkorenen in 2023 zullen landen op hun nieuwe thuisplaneet. 

Aerospace-bedrijven staan bij Mars One in de rij. De Amerikaanse networks brachten het nieuws prominent. Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft heeft zich als ambassadeur aan het project verbonden. Een grote tv-producent is mediapartner geworden. En last but not least: Vincent Bijlo solliciteert in zijn nieuwste theatershow naar de functie van huiscabaretier van Mars. Dat kan maar één ding betekenen: het slechtste idee van het jaar is stiekem toch het allerbeste idee van 2013.