De 'gentle sectio caesarean'

De meest bijzondere tijd in mijn leven zijn de jaren 2010 en 2013. De jaren waarin ik het leven schonk aan mijn twee zonen, respectievelijk Robin en Boris. De zwangerschappen verliepen zeer uiteenlopend. De eerste keer steeg mijn energiepeil naar ongekende hoogte. Misselijkheid of andere kwaaltjes kwamen in mijn vocabulaire niet voor. En ik had op mijn sloffen de New York Marathon kunnen afleggen. De negen maanden vlogen voorbij en de bevalling verliep voorspoedig.

Bij de tweede zwangerschap vloog ik letterlijk over de aardbol. New York, London, München, Bologna en nog een aantal andere steden bezocht ik samen met mijn spruit in wording. Het gevoel met zijn tweeën voor de prijs van één te reizen, vond ik erg leuk. Ik was dan ook totaal overdonderd dat uit een test - die ik op aandringen van mijn verloskundige tussen twee trips door moest doen, ik ben tenslotte niet meer piepjong - bleek dat ik zwangerschapsdiabetes had... Ik kon mijn oren niet geloven. Leeftijd kan een rol spelen, werd er gezegd. Daar moet je het dan maar mee doen. 

Ik moest afscheid nemen van de verloskundige praktijk en me melden bij het Lucas Andreas ziekenhuis in Amsterdam. De controles werden verscherpt en ik moest ook regelmatig een bezoek brengen aan de diabetesverpleegkundige. Gelukkig waren de suikers via een koolhydraatvrij dieet goed onder controle te brengen. Verse sapjes, koekjes en zoet broodbeleg waren uit den boze, maar ik kon die moeiteloos laten staan. 

Al snel kwam het thema 'keizersnede' aan de orde. De verwachting was dat de baby aan de grote kant zou zijn en dat een keizersnede niet uitgesloten zou zijn. Gevraagd werd of ik in aanmerking wilde komen voor de 'gentle sectio caesarean' oftewel de moedervriendelijke keizersnee. In Nederland zijn er zo'n tien ziekenhuizen waar dit wordt uitgevoerd en het Lucas Andreas is daar één van. Dit fenomeen komt uit Groot-Brittannië en het Lucas Andreas was hier net mee begonnen. 

Deze nieuwe aanpak rondom de keizersnee is voor mij het beste idee van 2013. In tegenstelling tot een 'normale' keizersnee zien de moeder en partner de baby uit de buik komen. Tijdens de operatie hangt er nog keurig een groen zeiltje, maar zodra de baby te voorschijn komt, wordt dit zeiltje weggehaald en via een transparant zeil zie je de geboorte van je kind. De baby wordt direct op de buik van de moeder gelegd. Vervolgens komt de kinderarts de baby ophalen om hem na te kijken. De vader mag mee. Voordat je ze kunt missen, zijn ze weer terug. De baby blijft vervolgens bij de moeder, waarna ze naar de kraamafdeling gaan.

Bij het Lucas Andreas krijg je een verpleegkundige toegewezen die voor, tijdens en na de 'gentle sectio caesarean' bij je blijft. Ze vertelt je precies wat er gaat gebeuren en stelt je gerust. Om het proces zo aangenaam mogelijk te laten verlopen, mag je je eigen muziek meenemen tijdens de operatie en is de temperatuur in de O.K. hoger dan bij andere operaties. 

Ik heb geluk gehad dat ik voor deze moedervriendelijke keizersnee in aanmerking kwam. Het hele proces was glashelder. De communicatie was goed. Je weet precies waar je aan toe bent door de duidelijke voorlichting vooraf. Ik ben benieuwd wanneer het eerste zwangerschapsboek met dit thema op de markt komt. Mocht je een idee hebben, laat het me weten. Ik help je graag.