Brilliant Failure Award - Health

Nadat Columbus in 1492 de Atlantische Oceaan was overgestoken en dacht eindelijk Indië bereikt te hebben, bleek hij voet aan wal te hebben gezet in een tot dusver onbekend land. Hij ontdekte Amerika. En toen een fabrikant van papier op een dag was vergeten om lijm aan het papierdeeg toe te voegen, was het resultaat een dun en sterk absorberend papier. Het vloeipapier was uitgevonden. Twee voorbeelden van mislukkingen met een happy end. Het zijn mislukkingen waar we iets van geleerd hebben, waar iets nieuws uit is voortgekomen en waar we nog altijd wat aan hebben. Briljante mislukkingen dus. 

In 2013 is voor het eerst in Nederland de Brilliant Failure Award - Health uitgereikt; een initiatief van het Instituut voor Briljante Mislukkingen, in samenwerking met ZonMw en het Dialogues House van ABN-AMRO. Het instituut voor Briljante Mislukkingen heeft als doel mensen en organisaties aan te moedigen uit komen voor teleurstellende resultaten. Immers, de meeste vooruitgang wordt geboekt door mislukkingen: door te leren van de fouten die wij zelf of anderen gemaakt hebben, gaan we vooruit.

De publieksprijs van de Brilliant Failure Award - Health is in 2013 gewonnen door het project Diversiteitspanel Jeugd. Dit project had tot doel een (internet)panel samen te stellen met vertegenwoordigers van migrantengroepen die advies zouden kunnen geven over de wijze waarop dienst- en zorgverlening aan migranten en hun kinderen het beste kan plaatsvinden. Het project mislukte, omdat het de onderzoekers niet lukte voldoende deelnemers voor het panel te vinden. De belangrijkste reden om niet te willen deelnemen aan het panel lag in het feit dat geïntegreerde migranten niet als migrant aangesproken willen worden, maar gewoon als Nederlander!

Hoe moeilijk is het om voor je fouten uit te komen? Mislukkingen zijn niet te publiceren in wetenschappelijke tijdschriften. De meeste professionals gaan ook niet vrijwillig op een podium staan om te vertellen wat er allemaal verkeerd is gegaan. Daarom is de Brilliant Failure Award - Health zo'n goed idee. Een prijs voor de beste mislukking biedt een positieve benadering van mislukken; een stimulans voor mensen om uit te komen voor hun fouten, anderen hiervan te laten leren en daarmee verder te komen.

Zo’n prijs is een briljant idee! En zeker geen mislukking.

Meer informatie over de Briljant Failure Award – Health en het Instituut voor Briljante Mislukkingen:http://www.briljantemislukkingen.nl/awardhealth/